Muz & Muzun sağlığa faydaları nelerdir, içindeki yapısındaki elementler nelerdir?
Lezzetli bir meyve olarak sofralarımızı süsleyen muz meyvesi aslında sağlığa olan yararları ve faydaları bakımından da bolca tüketilmesi gereken bir besindir.
Muz bitkisi, Muzgiller familyasından; sıcak bölgelerde yetişen, çok yıllık ve çok büyük bir otsu bitki
cinsidir.
Yurdumuzda Antalya ve Anamur çevresinde yetiştirilir. Muz ağacının gövdesi; toprak altında kök-sap veya soğan halinde bulunur. Yaprakları bu kök-saptan çıkar.
Tabandaki çiçekleri meyve verir. Meyvelerin tamamı sarkık bir sapın üzerinde toplu halde bulunur.
Nişasta ve şeker bakımından zengindir. Lezzetlidir. Fırında veya güneşte kurutulduğu zaman çok besleyici bir un verir.
Muzun Faydaları: Muz özellikle mideye çok faydalıdır. Mideyi güçlendirir ve korur. Ülser ve gastrit rahatsızlığı olanlara çok iyi gelir. Kabızlığı giderir. Böbrek iltihabı ve bağırsak hastalıklarında yararlıdır. Kandaki kolesterol oranını düşüren muz, kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucudur. Stresi azaltır ve tansiyonu düşürür. Adet sancılarını azaltır. Vücudun ve beynin yorgunluğunu giderir. Enerji verir. Hastaların iyileşmesini hızlandırır. Kemik gelişimini destekler. Krampları engeller. Öksürüğe ve göğüs ağrılarına iyi gelir. Muz, tropik bölgelerde yetişen, ağaca benzeyen, 2-3 m boyunda, mor çiçekler açan otsu bir bitkidir. Muz meyveleri çekirdeksiz üzümde olduğu gibi dişi çiçeklerden döllenmeksizin meydana gelir. Muzlar olgunlaşmadan kesilir ve olgunlaştırılıncaya kadar yeşil olarak saklanırlar. Muz bitkisi sömürgeleştirme döneminde önce deniz yoluyla Afrika’ ya oradan da İspanyol ve Portekizliler tarafından Kanarya Adaları üzerinden Amerika kıtasına ulaşmıştır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder